I min ålder har man inte längre så stora krav på livet. Allt man egentligen behöver är mat, en säng, en altan och en bastu. Det sista kan vara ett bekymmer att förverkliga.

Uppdraget var tufft. Det skulle åstadkommas en bastu på ett utrymme med det för ändamålet olyckliga dimensionerna 3 meter gånger dryga metern. Två grundkrav. Bastun skulle erbjuda vardagslyx för mej och min hustru. Men dessutom skulle den kunna inklämma sex överviktiga herrar med uppdrag att ta ut travraden. Lämpligen också möjlighet för lite machospäkning.

Lösningen fick bli en nivå i sitthöjd med trevliga ryggstöd som kunde lyftas upp och bilda en övre nivå för lite hårdbastu.

Blog Image
Men en god svensk njutning kräver ju nånstans att någon är avundsjuk, så det krävs också en fönsterrad så att man kan se ut på de stackare som kämpar sej genom snöstormen. Att det blir ljust och fint i bastun är ju ingen nackel heller.

Blog Image
Att de två upphöjda platserna sitter mitt emot varandra gör att man bryter det avlånga rummet på ett bra sätt. Statistiken på travspelet visar klart att trav ska spelas i bastun:

omg 1. 7376 kr (bastu)
omg 2. 0 kr (inte bastu)
omg 3. 0 kr (inte bastu)
omg 4. 2879 kr (bastu)
omg 5. 0 kr (inte bastu)